Notícies

El castell de Montsoriu (la Selva) va prendre el relleu a les caves Peralada (Alt Empordà) com a seu de la trobada d'agremiats de les comarques gironines. Representant d'una trentena d'empreses d'aquesta demarcació i de l'administració es van trobar el divendres 21 d'abril. Aquest encontre va iniciar-se amb una visita cultural en aquest castell medieval situat al terme municipal d'Arbúcies i va acabar en un dinar al restaurant Parrufu d'Hostalric que va servir per debatre i recollir les inquietuds del sector.

Llegeix més...

Més de 180 empreses expositores i prop de 300 marques participaran en la 22a edició de Construmat, el Saló de la Construcció de Fira de Barcelona que se celebra del 23 al 25 de maig. Amb la superfície expositiva completa, el saló ampliarà el seu espai a l'exterior del pavelló, on s'ubicarà l'exposició de maquinària industrial i eines per a la construcció. El Gremi d'Àrids de Catalunya col·labora amb l'esdeveniment i facilitarà invitacions a les empreses associades.

Llegeix més...

Coincidint amb celebració el Dia dels Arbres, els Àrids i la Biodiversitat, la Federació d'Àrids (FdA), de la qual en forma part el Gremi d'Àrids, ha publicat els primers vídeos divulgatius sobre els reptes de la biodiversitat i la plantació d'espècies vegetals en el sector. Aquesta sèrie de vídeos tenen la col·laboració de la Fundación Tormes.

Llegeix més...

El compromís del sector dels àrids amb el desenvolupament sostenible s'ha visualitzat en la celebració del Dia dels Arbres, els Àrids i la Biodiversitat. Tot i que la celebració va ser el divendres. 24 de març, els actes que s'han fet en vuit pedreres i graveres de Catalunya s'han allargat en dies posteriors. El Gremi d'Àrids de Catalunya valora molt positivament aquesta catorzena edició on s'han pogut veure centenars d'escolars amb pales, esqueixos i guants plantant arbres per a la restauració de les zones explotades o veïns de les pedreres i graveres coneixent els esforços per a la preservació de la biodiversitat i amb presència d'aus.

Llegeix més...

Vuit pedreres i graveres d'arreu de Catalunya obren les portes a alumnes de primària i secundària de centres escolars i a veïns dels municipis del seu entorn, fent activitats com plantades d'arbres en zones on ja ha finalitzat l'activitat extractiva o visites guiades a les seves instal·lacions. Aquesta iniciativa se celebra en el marc del Dia dels Arbres, els Àrids i la Biodiversitat, que serveix per donar a conèixer a la població -i en especial als escolars-, d'on s'extreuen els àrids, els seus usos, la protecció de la biodiversitat a les explotacions o com es fa la restauració a través d'una multitudinària plantada d'arbres.

Llegeix més...

El Departament d'Educació, el Gremi d'Àrids de Tarragona i l'empresa Canteras La Ponderosa S.A. han signat un conveni de col·laboració que permetrà donar continuïtat al Cicle Formatiu de Grau Mitjà d'Excavacions i Sondatges a l'Institut Jaume Huguet de Valls (Alt Camp). Des d'aquest curs 2022-2023 aquest centre educatiu ofereix aquesta formació dual que es fa entre les instal·lacions del centre educatiu a Valls i les instal·lacions de Canteras de la Ponderosa a Alcover. En aquesta primera edició hi participen 7 estudiants. Aquest és el segon centre educatiu que té una oferta formativa que vol ajudar a cobrir amb personal qualificat la demanada de professionals que requereix la indústria extractiva.

Llegeix més...

Una delegació del Gremi d'Àrids, Formigons i Prefabricats de Lleida s'ha reunit aquest dimecres 15 de febrer amb la nova delegada territorial de la Generalitat a Lleida, Montse Bergés. La trobada ha servit per fer una presentació de l'activitat del gremi i una posada en comú sobre les demandes i necessitats del sector en aquestes comarques i com l'administració catalana pot ajudar a fer-les possibles. Entre d'altres s'han posat sobre la taula aspectes com la lentitud i la duplicitat de tramitacions administratives, la fugida d'empreses cap a la Franja o la falta d'inversió d'obra pública a la zona.

Llegeix més...

El Gremi d'Àrids de Catalunya, a través de la Federació d'Àrids (FdA), s'ha reunit amb el Govern espanyol per tractar aspectes relacionats amb l'augment important dels costos de producció. La trobada amb el secretari general d'Infraestructures del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, Xavier Flores, va servir per demanar -entre d'altres- una actualització de les tarifes de pressupostació dels proveïdors de materials per a obres públiques.

Llegeix més...

El Gremi d’Àrids té un paper actiu en el procés d’elaboració dels fulls de rutes de matèries primes minerals, tant de Catalunya com de l’Estat. Entre desembre i gener s’han fet trobades amb els nous equips de la Conselleria de Territori de la Generalitat i amb la nova direcció de l’Institut Cartogràfic de Catalunya i s’ha participat en la presentació del nou full de ruta estatal que ha elaborat el Ministeri de Transició Ecològica i on el sector dels àrids hi ha tingut un paper actiu.

Llegeix més...

La Junta Directiva del Gremi d'Àrids de Catalunya es va reunir el 13 de desembre de 2022 amb el nou director general d'Indústria de la Generalitat, Oriol Alcoba. La trobada s'emmarca en la ronda de contactes que l'associació manté en els darrers mesos amb els representants institucionals designats pel nou executiu que presideix Pere Aragonès. A la reunió, on també va participar el subdirector general de Mines, Eduard Vall, es va fer -entre d'altres- una radiografia del sector, es va parlar de la demanda i preu de l'àrid, la necessitat de la simplificació administrativa o de l'elaboració per part de la Generalitat d'un Pla Estratègic de Matèries Primeres.

Llegeix més...

Àrids Garcia de Llinars del Vallès (Vallès Oriental) ha estat la guanyadora dels premis Sustainable Development Award 2022 que es va entregar aquest dimecres 30 de novembre a Brussel·les (Bèlgica). L'empresa catalana va rebre el premi especial que atorgaven els 200 assistents a la gala que es va fer a la sala «La Madeleine» de la capital europea pel seu projecte de compromís amb la diversitat "Si hi ha pedrera, hi ha vida". Un total de 67 candidatures de 15 països optaven a les diferents categories d'aquests premis. A l'acte que va presidir el vicepresident del Parlament Europeu, Rainer Wieland, hi van assistir diversos eurodiputats i una delegació catalana de la qual formaven part l'alcalde de Llinars del Vallès, Martí Pujol; el primer tinent d'alcalde, Pere Grivé o una delegació del Gremi d'Àrids de Catalunya, encapçalada pel president, Alfons Porro; el secretari, Lluís Massó i el gerent, Jaume Puig. El guardó el van rebre Jordi i Carles Garcia, propietaris d'Àrids Garcia i Salvador Solà, responsable del projecte premiat.

Llegeix més...

El divendres 11 de novembre es va fer a la sala d'actes de la seu del Gremi d'Àrids de Catalunya a Barcelona un curs sobre «Com utilitzar Linkedin en l'àmbit professional». Una quinzena de persones van participar en aquest curs que vol donar eines a les empreses associades per millorar la utilització d'aquesta xarxa social orientada en l'àmbit dels negocis. Aquestes matinals formatives són impulsades per Comitè de Comunicació del Gremi.

Llegeix més...

La Junta Directiva del Gremi d'Àrids, Formigons i Prefabricats de Lleida es va reunir el divendres 4 de novembre per fer una anàlisi de la situació del sector a la demarcació. En la trobada, que es va fer a la seu de COELL, la junta i els agremiats participants van expressar preocupació per la «incertesa» que els toca afrontar. El seu president, Josep Maria Pedra, explicava que les empreses noten un «alentiment» de la seva activitat i aquesta «inconcreció» amb variables com la inflació, la demanda d'obra pública, encariment de l'energia... els provoca molts dubtes i són poc optimistes.

Llegeix més...

Les empreses del Gremi d'Àrids de Catalunya de les comarques gironines es van trobar el divendres 21 d'octubre a les noves caves Peralada (Alt Empordà). Hi van participar representants d'una quarantena d'empreses associades i institucions amb vincle amb el sector en la que era la primera trobada de la demarcació després de la covid-19. Associats i representants institucionals van conversar i debatre sobre aspectes relacionats amb els àrids i de l'actualitat economia com els preus, la demanda, la contractació pública, les infraestructures o la situació econòmica i política. La trobada va servir per visitar les Caves Perelada on diverses empreses associades al gremi han estat subministradors de materials i han treballat en el projecte.

Llegeix més...

Dins de les actuacions que el sector dels àrids fa per preservar una espècie en perill d’extinció com l’àguila cuabarrada, el 14 d’octubre es va fer a les instal·lacions d’Àrids i Excavacions Mont-Roig SL de Mont-roig del Camp (Baix Camp) la captura d’un exemplar d’aquesta espècie protegida. Tècnics mediambientals del Gremi, conjuntament amb tècnics de fauna del Ministeri per a la Transició Ecològica, van col·locar un transmissor GPS en un exemplar mascle que viu en l’àmbit d'una pedrera, van substituir l’anella de lectura que havia deixat de funcionar i van anellar l’altra pota amb una anella convencional. L’àliga va ser alliberada en perfecte estat. El seguiment d’aquest exemplar va se requerit pel Servei de Fauna i Flora i la informació que se n’extregui servirà per conèixer el seu domini vital i minimitzar els impactes d’infraestructures.

Llegeix més...

El Gremi d'Àrids de Tarragona va celebrar el divendres 30 de setembre la trobada anual. Representants d'una vintena d'empreses van poder debatre sobre l'estat del sector a les comarques tarragonines, analitzar l'actual context econòmic i valorar-ne les perspectives de futur. El president del gremi tarragoní, Francesc León, va exercir d'amfitrió d'una trobada que també va comptar amb la participació d'Alfons Porro, president del Gremi d'Àrids de Catalunya. La trobada era important, ja que es recuperava després de l'aturada a causa de la Covid-19.

Llegeix més...

El Gremi d’Àrids ha format part de la delegació de Catalunya que del 12 al 14 de setembre ha participat al The Circular Economy Hotspot. Aquesta sisena edició s'ha celebray a l'antiga ciutat minera de Bottrop, a Rin del Nord-Westfàlia (Alemanya) que ha agafat el relleu a Barcelona que va acollir aquest esdeveniment sobre economia circular l’any 2021. El gerent del gremi, Jaume Puig, forma part de la delegació catalana que impulsa la Generalitat.

Llegeix més...

Alfons Porro, president del Gremi d'Àrids de Catalunya, formarà part del nou Comitè Executiu de Foment del Treball. El màxim responsable del gremu formava part de la candidatura de Josep Sánchez Llibre per presidir la principal patronal catalana que va ser reelegida en l'Assemblea General celebrada el dilluns 18 de juliol a Barcelona. La seva va ser l'única candidatura presentada. Jaume Puig, gerent del gremi, formarà part de diferents comissions de treball i participarà en les juntes directives de Foment del Treball.

Llegeix més...

Manuel García Prieto, cap de la secció de Seguretat de Concessions Mineres de la Generalitat de Catalunya des de l'any 2002, ha rebut la insígnia de Plata del Gremi d'Àrids de Catalunya. Aquesta és la màxima distinció que atorga l'entitat per reconèixer la tasca d'aquelles persones en favor del sector. L'entrega de la insígnia es va fer el dimecres 29 de juny en la clausura de la Jornada Tècnica sobre les emissions de sílice cristal·lina respirable (SCR) i l'exposició als fums dièsel que es va fer a la seu de Foment del Treball a Barcelona. L'acte coincidia amb el penúltim dia de l'etapa laboral de García Prieto.

Llegeix més...

La sala d'actes de Foment del Treball es va omplir en la Jornada Tècnica sobre les emissions de sílice cristal·lina respirable (SCR) i l'exposició als fums dièsel. L'aplicació del nou marc legal sobre la protecció dels treballadors ha generat molts dubtes entre les empreses del sector. La jornada que va comptar amb ponències de l'Instituto Nacional de Silicosis (INS) i una taula rodona sobre l'aplicació de la normativa. La sessió va ser organitzada conjuntament pel Gremi d'Àrids, Col·legi Oficial d'Enginyers Tècnics de Mines de Catalunya i Balears i Ciment Català.

Llegeix més...