Notícies

Reportatge a L'Econòmic sobre la descarbonització i els àrids

L'Econòmic, publicació econòmica del diari El Punt Avui, va dedicar el seu reportatge central de l'edició del 28 de gener a la descarbonització de l'economia i al paper que Europa ha de jugar en l'extracció de matèries primeres. El reportatge, signat pel periodista Francesc Muñoz, fa referències al sector dels àrids i accions de sensibilització que fa el Gremi d'Àrids de Catalunya.



El rotatiu analitza la transició extractiva necessària per satisfer les demandes del mercat global envers els minerals necessaris per a la digitalització i descarbonització de l'economia. Es posa èmfasi en l'augment de la demanda de minerals com el cobalt, el liti, el gal·li, el niobi i el platí, que són essencials per a tecnologies emergents com les bateries elèctriques, les cèl·lules fotovoltaiques i els molins de vent. La Unió Europea ha identificat 34 matèries primeres fonamentals, considerades crítiques per la seva transcendència econòmica i risc de subministrament, i busca diversificar les fonts i assegurar les cadenes de subministrament.

S'aborda també el domini de la Xina en l'extracció i processament de les "terres rares", un grup de 17 elements essencials per a la transició, i la creixent preocupació de la Unió Europea pel seu control.

REVERTIR LA IMATGE SOCIAL DE L'EXTRACCIÓ DE MATÈRIES PRIMERES

Pel que fa a Catalunya, es destaca la falta de coneixement actualitzat sobre el seu potencial mineral i els obstacles socials i mediambientals que han impedit l'exploració de nous jaciments. Malgrat les potencialitats, hi ha una manca de voluntat per aprofundir en la recerca minera. També es fa referència a la necessitat de revertir la mala imatge social que tenen les activitats extractives i es posa en valor la celebració del Dia dels arbres, els àrids i la biodiversitat que promou el Gremi d'Àrids de Catalunya. En la darrera edició, vuit pedreres i graveres van obrir les portes a alumnes de primària i secundària de les localitats de l'entorn que participen en la plantada d'arbres allà on l'activitat extractiva ha acabat i s'ha de recuperar el paisatge.

➡️ D'INTERÈS

Reportatge de L'Econòmic "La febre de l'or verd" (clica aquí)